De omgeving

Kloosters: In Cârta en omgeving zijn diverse uitstapjes te maken. Maak een dorpswandeling en bezichtig de ruďne van een oude Cisterciënzer abdij. Roemenië is sowieso beroemd om zijn vele bijzondere kloosters en kerken, waarvan velen verfraaid zijn met indrukwekkende fresco’s. Rondom Cârta vindt u er verschillende, sommige – terecht - beschermd door Unesco.

Transfagarasan Highway: In de zomermaanden kunt u met de auto over de indrukwekkende Transfagarasan Hihgway rijden naar een hoogte van 2060 meter. Via een 845 meter lange tunnel kunt u doorsteken naar de zuidkant van het Fagaras gebergte, waar het meer van Balea wacht. Een kabelbaan voert u naar 2200 meter hoogte voor een (bewegwijzerde) bergwandeltocht of ski-afdaling, naargelang het seizoen.Het land van Vlad Tepes en Dracula.
Aan de andere kant van deze bergpas, in de Arges vallei zetelde in de 15e eeuw koning Vlad ‘de spietser’ Tepes, zoon van Koning Dracul. De afschrikwekkende gewoonte om zijn Turkse vijanden op palen te laten spiesen gaf hem zijn twijfelachtige bijnaam. Van zijn kasteel zijn alleen nog de ruďnes overgebleven ter bezichtiging.

De verzonnen graaf Dracula uit het wereldberoemde boek van Bram Stoker heeft dan ook weinig historische achtergrond. Dat neemt niet weg dat de horror roman over deze bloeddorstige vampier tot op de dag van vandaag sterk tot de verbeelding spreekt..

Ten zuiden van Brasov vindt u het middeleeuwse kasteel Bran waar Vlad Tepes korte tijd gewoond zou hebben. Alhoewel het kasteel onterecht tot ‘Dracula kasteel’ is omgedoopt trekt het jaarlijks vele toeristen. En terecht. Het fraai gerestaureerde kasteel met etnisch openluchtmuseum is absoluut een bezoekje waard.

Sibiu en Sighisoara:
Bezoek ook de vele Saksische juweeltjes die verspreid over het gebied te vinden zijn. Een absolute aanrader is Sibiu (Hermannstadt). Temeer omdat deze mooie stad dit jaar, 2007, culturele hoofdstad van Europa zal zijn. Daarvoor moest de stad wel jarenlang op de schop. Pleinen kregen een nieuwe bestrating en de statige panden er omheen schitteren weer in hun authentieke pasteltinten. Het hele jaar zal de stad bol staan van muziek, toneel en dans. Er zal voor elk wat wils zijn en niet een mega-evenement.

De nadruk komt te liggen op multicultureel. Maar dat kan ook niet anders in een stad waar al eeuwenlang Roemenen, Duitsers, Hongaren, Joden en Roma samenleven. Sprookjesachtig is ook het Middeleeuwse Sighisoara (Schassburg). Bewonder de negen torens in de goed bewaarde stadsmuur, waar in vroeger tijden in elke toren een andere ambacht uitgeoefend werd. Loop door de kronkelige steegjes die u terug voeren naar de tijd van Anton Pieck.

Natuurlijk heeft Transsylvanië veel meer te bieden. Steden als Brasov, Medias, Fagaras moet u beslist gezien hebben.

Datzelfde geldt ook voor de boerenvesting Rasnov en de bijzondere kerken in bijvoorbeeld Prejmer, Viscri (foto), Valea Viilor en Biertan.

Gelukkig heeft Unesco de onschatbare waarde ingezien van dit erfgoed van de Saksen en veel bijzondere bouwwerken bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst.